Univerbation in Modern Russian: Varieties, Models of Education, Functioning - Markova, Elena Michajlovna, 1960-
Univerbácia je proces tvorenia slov, pri ktorom sa vytvárajú jednoslovné ekvivalenty (univerbácie) v rôznych stupňoch ustálených slovných spojení. Analýzou rôznych pohľadov na tento fenomén autor definuje chápanie univerbácií ako súboru derivátov, ktoré sa líšia svojou štruktúrou, spôsobom tvorby a morfologickou príslušnosťou, tak či onak poskladané na základe slovných spojení. V tomto prípade dochádza nielen ku kontrakcii formy, ale aj ku kondenzácii sémantiky generujúcej frázy.