Renewable Energy Sources and Its Impact on Employment in Slovakia - Kmety Barteková, Mária, 1992-
Udržateľná energia je dnes v centre pozornosti agendy klimatických zmien a hospodárskeho rastu, čo vyvoláva záujem na celom svete o prístupy k navrhovaniu ciest pre udržateľnú energetickú transformáciu a energetické transformácie sa uskutočňujú rôznymi procesmi. Významnú úlohu pri energetických zmenách zohrávajú aj politiky udržateľnej energie, pretože môžu pôsobiť ako hnacia sila inovácií v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Využívanie politík a predpisov môže mať z dlhodobého hľadiska pozitívny vplyv na výsledky udržateľnej energetiky. Cieľom príspevku je posúdiť vplyv obnoviteľných zdrojov energie na zamestnanosť na Slovensku a jej udržateľnosť. Výsledky regresnej analýzy ukázali, že existuje silná korelácia medzi celkovou zamestnanosťou na Slovensku a zamestnanosťou v oblasti obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku.