The Relationship between the Degree of Knowledge and the Perception of the Importance of the Route of Tourist Routes. Case Study: Tourist Destination Arieseni, Romania - Herman, Grigore Vasile
Cestovný ruch je v skúmanej oblasti relatívne nedávnou ekonomickou aktivitou v priestorovej a štrukturálnej expanzii. Poznanie funkčných mechanizmov cestovného ruchu a vplyvu na životné prostredie si vyžaduje trvalé úsilie na ich identifikáciu. V tejto súvislosti je hlavným cieľom tejto štúdie identifikovať vzťah medzi stupňom poznania a vnímaním dôležitosti rozvoja turistických trás na úrovni miestneho obyvateľstva, turistov a poskytovateľov služieb cestovného ruchu. Turistické trasy sú dôležitými štrukturálnymi prvkami pri formovaní a upevňovaní turistických destinácií s funkciami v smere predĺženia trvania akcie a zlepšenia turistického zážitku. Na dosiahnutie tohto cieľa bola použitá metóda sociologického prieskumu založená na dotazníku. Výsledky poukázali na existenciu priamych podmieňujúcich vzťahov medzi vedomosťami (vysoký stupeň poznania) a vnímaním turistom (dobré vnímanie), pokiaľ ide o existenciu destinácie a význam turistických trás. Získané výsledky môžu navyše využiť všetky faktory, ktoré sa podieľajú na realizácii a rozvoji cestovného ruchu na miestnej úrovni.