Komora reštaurátorov a jej postavenie v systéme pamiatkovej starostlivosti na Slovensku - Hutta, Michal, 1982-
Komora reštaurátorov združujúca reštaurátorov bola zriadená zákonom v roku 1994. Jej vzniku predchádzalo obdobie, ktorého míľnikom bolo založenie samostatného odboru reštaurovania na vysokých školách v bývalom Československu (1945 a 1949). Odvtedy odborná príprava reštaurátorov prešla dlhým vývojom a v súčasnosti pred ňou stoja viaceré nové výzvy. Samozrejme, boli to predovšetkým spoločensko-politické zmeny po roku 1989, ktoré sformovali dnešnú podobu profesionálnej praxe výkonu reštaurovania ako slobodného povolania. Regulácia výkonu činnosti konzervovania a reštaurovania je upravená viacerými zákonmi a regulovaná profesia „reštaurátor“ je silnou stránkou v SWOT analýzach slovenskej starostlivosti o zachovanie pamiatok.