Verejné oblasti a viackriteriálna volebná hra - Čičková, Zuzana, 1978-
V proporcionálnom (pomernom) volebnom systéme je veľmi nízka pravdepodobnosť volebného víťazstva len jednej politickej strany, je preto nevyhnutné vytvárať vládne koalície. Vytvorená koalícia musí byť víťazná v tom zmysle, aby mohla presadzovať vlastné záujmy (disponovať nadpolovičnou alebo ústavnou väčšinou hlasov v parlamente). V tomto príspevku budeme prezentovať viackriteriálnu volebnú hru. Volebné hry sa študujú v rámci kooperatívnej teórie hier. Viackriteriálne hry sú hry s vektorovými funkciami platieb, pričom ich podstata spočíva v rozšírení počtu kritérií, ktoré hráči zvažujú (oproti štandardným jednokriteriálnym hrám). Zameriame sa najmä na možné formovanie koalície z hľadiska blízkosti politického programu členov koalície zahŕňajúceho viacero verejných oblastí. Okrem toho predpokladáme, že členovia koalície zvažujú vlastnú silu v rámci koalície a tiež koaličnú stabilitu s cieľom, čo najväčšieho zisku.