The Impact of Environmental Pressures on the Sustainable Development of Regions in SR - Pavolová, Henrieta
V súčasnosti sa v Slovenskej republike nachádza množstvo znečistených lokalít, ktoré sú nevyužívané a naďalej znečisťujú svoje okolie, čim sú označované ako „environmentálne záťaže“, pričom mnohé z týchto záťaží je možné po počiatočných väčších investíciách premeniť na objekty a lokality s výrazným prínosom a využitím pre trvalo udržateľný rozvoj regiónov. Niektoré z nich majú potenciál byť zdrojom budúcich ziskov, ktoré zabezpečia vysokú návratnosť nákladov na ich revitalizáciu s výraznou podporou trvalo udržateľného rozvoja. Článok odkazuje na aktuálny stav výskytu environmentálnych záťaží a v úzkej interakcii popisuje model kategorizácie využitia týchto lokalít na podporu udržateľného rozvoja na základe explicitnej kvantifikácie interakčných vzťahov na základe výpočtu váh αi výskytu environmentálnych záťaží v SR. V článku je prezentovaná kategorizácia environmentálnych záťaží v procesoch udržateľného rozvoja na základe explicitnej kvantifikácie interakčných vzťahov negatívnych a pozitívnych determinantov.