Hodnotenie percentuálneho zastúpenia a trendov - Lukáč, Jozef, 1991-
Pri komplexnom hodnotení výkonnosti podniku je potrebné venovať pozornosť okrem tradičných finančných ukazovateľov (likvidita, rentabilita, zadlženosť, aktivita, zlaté bilančné pravidlo, predikcia finančného zdravia) aj analýze výkazov účtovnej závierky. Práve pri tejto analýze dokáže finančný analytik zhodnotiť vývoj vybraných stavových alebo tokových veličín v súvahe a výkaze ziskov a strát. Na základe vykonaných analýz následne vie interpretovať napr. zlé hodnoty likvidity podniku, na ktorých sa podieľajú finančné účty, pohľadávky, zásoby a krátkodobé záväzky – a to prostredníctvom sledovania vývoja (tempa rastu) alebo podielu (percentuálneho zastúpenia) vybraných účtovných položiek, ktoré vstupujú do vybraného ukazovateľa finančnej výkonnosti podniku. V príspevku sa autori venujú horizontálnej a vertikálnej analýze podnikov z odvetvia pekárskej a cukrárenskej výroby.