Multi-criteria Evaluation of Start-up Resources - Slávik, Štefan, 1955-
Cieľom článku je posúdiť zdroje startupov (začínajúcich podnikov) z hľadiska ich užitočnosti, vzácnosti, odolnosti voči napodobňovaniu a kvality, a tak pochopiť vnútorné predpoklady startupov pre úspešné podnikanie. Na hodnotenie atribútov zdrojov bola použitá modifikovaná analytická metóda VRIO. Výskumná vzorka obsahovala 112 startupov. Každý startup skúmal člen výskumného tímu, ktorý osobne zaznamenával hodnotenia zakladateľov. Na zistenie vzťahu medzi zdrojmi a výkonnosťou podniku sa použila korelačná a regresná analýza. Ľudia majú spomedzi skúmaných zdrojov najvyššiu úroveň súhrnného hodnotenia, ale ich nižšia hodnota podnikateľských skúseností ich oslabuje. Zdrojom s najvyššou úrovňou kvality je technológia, ale oslabuje ju malá vzácnosť. Problémom všetkých zdrojov je nízka kvalita, ktorá sa hodnotí z medzinárodného hľadiska. Startupy oslabuje nedostatok kvalitných (smart) financií a externého know-how. Výsledkom výskumu je multikriteriálne hodnotenie zdrojov startupov, ktoré poskytuje reálne posúdenie empirických predpokladov pre úspešné podnikanie.