Zmeny v obchode Európskej únie a Spojeného kráľovstva v nových podmienkach Dohody o obchode a spolupráci - Kittová, Zuzana, 1975-
V roku 2021 Spojené kráľovstvo opustilo vnútorný trh EÚ a vo vzájomnom obchode medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ sa začala uplatňovať Dohoda o obchode a spolupráci (TCA). Aj keď sa podľa tejto dohody zachoval obchod bez ciel a kvantitatívnych obmedzení, náklady vo vzájomnom obchode sa zvýšili v dôsledku zavedenia necolných prekážok obchodu. Cieľom tohto príspevku je zhodnotiť, či tieto zmeny viedli v krátkodobom horizonte k odklonu obchodných tokov smerom k iným obchodným partnerom z pohľadu EÚ aj Spojeného kráľovstva. Na splnenie tohto cieľa bola vykonaná analýza obchodných tokov z pohľadu EÚ, ako aj Spojeného kráľovstva. V prípade EÚ sa zmeny v obchode so Spojeným kráľovstvom porovnávali so zmenami v obchode so zvyšnými krajinami sveta. V prípade Spojeného kráľovstva sa zmeny v obchode s EÚ porovnávali so zmenami v obchode so zvyškom sveta. Hlavným zistením je, že odkedy sa TCA začala uplatňovať, ani z pohľadu Spojeného kráľovstva, ani z pohľadu EÚ, došlo k odklonu obchodu k iným obchodným partnerom. Vďaka TCA, ktorá ide nad rámec tradičných dohôd o voľnom obchode, bolo možné krátkodobo odvrátiť očakávané negatívne obchodné dopady vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ.