Ukraine's Economy during the Military Conflict: Assessing Damage and Needs for Recovery - Yehorova, Yuliia, 1978-
Príspevok skúma vplyv ozbrojeného konfliktu na Ukrajine na národné hospodárstvo. Analýza hlavných sociálno-ekonomických dôsledkov ruskej agresie nám umožňuje určiť rozsah výziev, ktorým Ukrajina čelí. Rekordný pokles HDP, výrazný nárast nezamestnanosti a inflácie, citeľný pokles reálnych príjmov obyvateľstva, rastúci rozpočtový deficit a kolosálny verejný dlh – to nie je úplný zoznam ničivých dopadov vojny. Škody na ukrajinskom hospodárstve od vypuknutia nepriateľských akcií dosiahli do júna 2022 97 miliárd USD a náklady na obnovu sa odhadujú na približne 348,5 miliardy USD. Plánovanie obnovy by malo vychádzať zo skutočnosti, že ide o viacrozmerný a dlhodobý proces sociálno-ekonomickej transformácie a nie o jednoduché oživenie predchádzajúcich štruktúr a dynamiky či návrat k predvojnovým úrovniam a trendom.