Trendy v zostavovaní rozpočtov subjektov verejnej správy v súčasnom období - Beličková, Kornélia, 1966-
V súčasnosti sa aktuálnou témou nielen v krajinách s tranzitívnou ekonomikou, ale aj vo vyspelých západných krajinách stáva modernizácia rozpočtového procesu. Ako efektívne sa ukazujú rôzne prístupy k tvorbe rozpočtu, v ktorých sa kladie väčší dôraz na výstupy ako na vstupy, a to s dôrazom na ich efektívnosť a účelnosť. Hnacou silou tohto aktu je snaha o zvyšovanie transparentnosti a účelnosti vynakladania verejných prostriedkov s cieľom viac sa orientovať na občana a poskytnúť mu výmenou za jeho dane a poplatky práve také verejné služby, po ktorých je dopyt. Tento dopytovo orientovaný prístup má zabezpečiť, že z verejných zdrojov budú financované len také činnosti, ktoré sú občanmi žiadané.