Úspešnosť žien vo voľbách do obecných zastupiteľstiev v roku 2018 - Černěnko, Tomáš, 1981-
Ženy predstavujú viac ako polovicu populácie Slovenska no ich zastúpenie v orgánoch miestnej samosprávy tomu nezodpovedá. Nemôžu tak vo verejnom priestore priamo presadzovať témy, ktoré sú pre ne dôležité. Viaceré výskumy ukázali, že relevantná prítomnosť žien v orgánoch samosprávy vedie k zmene politiky – či už poskytovaniu väčšieho množstva verejných služieb, ktoré majú „starostlivostný“ charakter (starostlivosť o deti, seniorov), dôraz na ich väčšiu variabilitu alebo efektívnejšie hospodárenie. Prečo je teda vo volených orgánoch miestnej samosprávy tak málo žien? Čiastočne sa na túto otázku pokúsime odpovedať prostredníctvom tohoto príspevku. Jeho cieľom je preskúmať úspešnosť žien vo voľbách do zastupiteľstiev obcí na základe výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí v roku 2018 a odpovedať na otázku, či sa volebnej súťaže zúčastňuje porovnateľný počet žien ako mužov a či sú rozdiely v ich úspešnosti. Úspešnosť vo voľbách berieme ako prvý krok pre ďalšie skúmanie tejto problematiky v podmienkach Slovenska a prípadné návrhy politík, ktoré by sa miere zastúpenia žien v (lokálnej) politike venovali. Naše výsledky ukázali, že zastúpenie žien vo voľbách a zastupiteľstvách je nižšie ako v prípade mužov avšak v niektorých prípadoch (v závislosti od veľkosti obcí a regiónu) sú v porovnaní s mužmi vo voľbách úspešnejšie.