Rodová rovnosť a rodovo citlivé rozpočtovanie - základné východiská pre ich uplatňovanie v praxi - Neubauerová, Erika, 1968-
Rodovo citlivé rozpočtovanie predstavuje jednu z inovatívnych foriem rozpočtovania. Jeho uplatňovanie v praxi si však vyžaduje splnenie viacerých predpokladov, za najvýznamnejší možno považovať dodržiavanie a uplatňovanie princípov rodovej rovnosti vo všetkých sférach spoločenského života. Európsky inštitút pre rodovú rovnosť (EIGE) zaviedol na meranie pokroku v rodovej oblasti tzv. index rodovej rovnosti, ktorý je považovaný za vhodné východisko monitorovania úrovne rodovej rovnosti v členských krajinách EÚ s možnosťou postupného zavádzania rodovej perspektívy aj do verejných politík. Zámerom príspevku je poukázať na význam rodovo citlivého rozpočtovania a predpoklady jeho zavádzania v európskom ekonomickom priestore.