Prínos manažmentu verejných financií k zabezpečovaniu rodovej rovnosti: skúsenosti vybraných krajín - Petrenko, Yuliya, 1985-
Zabezpečenie rodovej rovnosti je jednou z kľúčových podmienok dosiahnutia dlhodobého rozvoja spoločnosti. Na zabezpečenie rodovej rovnosti sa využíva množstvo nástrojov verejnej politiky. Predkladaný článok sa zaoberá prepojením a prínosom manažmentu verejných financií k zabezpečeniu, resp. zvyšovaniu rodovej rovnosti skrz implementáciu rodovo citlivého rozpočtovania. Neoddeliteľnou súčasťou príspevku je taktiež prehľad skúseností vybraných krajín s implementáciou rodovo citlivého rozpočtovania. Záverom príspevku je poukázanie na skutočnosť, že medzi manažmentom verejných financií a rodovou rovnosťou existuje prepojenie, ale samotná reforma manažmentu verejných financií nemusí automaticky viesť k zvýšeniu rodovej rovnosti, ale skôr vedie k príprave vhodnej pôdy pre implementáciu rodovo citlivého rozpočtovania.