Implicitné a explicitné rodové stereotypy v daňovej politike - Zubaľová, Alena, 1959-
Daňová politika zohráva dôležitú úlohu pri riešení rodových rozdielov jednak tým, že má priamy vplyv na zníženie nerovnosti po zdanení, ale nemej dôležitá je tiež skutočnosť, že ovplyvňuje správanie sa, či rozhodovanie sa daňových subjektov – a to ako mužov, tak aj žien. V súvislosti s behaviorálnym aspektom zdanenia je podstatný, z nášho uhla pohľadu, predovšetkým vplyv daňovej politiky na participáciu žien na trhu práce. Zdaňovanie pracovných príjmov je pravdepodobne najdôležitejším aspektom zdaňovania z rodového hľadiska pretože súvisí aj s takými dôležitými rozhodnutiami ako sú: rozhodnutiami o založení si rodiny, v prípade manželstva, či vytvoriť alebo zachovať domácnosť s jedným alebo dvoma živiteľmi, na aký pracovný úväzok má pracovať jeden zo živiteľov (plný alebo čiastočný) a v konečnom dôsledku aj rozhodnutiami súvisiacimi s otázkou či mať alebo nemať deti. Cieľom predkladaného príspevku je poukázať na existujúce explicitné a implicitné stereotypy, či predsudky v oblasti daní v daňových systémoch rôznych krajín sveta a navrhnúť ich elimináciu.