Niektoré emočné odchýlky a racionalita - Pilch, Ctibor, 1957-
Behaviorálne financie študujú správanie investorov na finančných trhoch. Zameriavajú sa na to, ako investori získavajú, interpretujú a využívajú informácie pri vykonávaní investičných rozhodnutí. Zároveň sa na základe poznatkov psychológie snažia objasniť, prečo sa ľudia správajú tak, ako sa správajú. Niektoré odchýlky od racionality sú tzv. adaptívne, pretože umožňujú ľuďom adaptovať sa na určité situácie a prijímať úspornejšie a rýchlejšie riešenia. Iné odchýlky od racionality zase vznikajú ako následok toho, že ľudia nemajú vypracované správne mentálne mechanizmy na riešenie niektorých problémov, prípadne na riešenie týchto špecifických problémov využívajú mechanizmy, ktoré pre daný konkrétny problém nie sú príliš vhodné. Tento článok sa zaoberá jednou zo skupín odchýlok, tzv. emočné odchýlky.