Vnímanie krajín V4 v rámci cestovného ruchu v stredoeurópskom priestore - Zemanová, Lenka, 1995-
Cieľom predkladaného príspevku je preskúmať cestovný ruch krajín V4 v stredoeurópskom priestore s prihliadnutím na medzinárodný kontext. V odvetví cestovného ruchu sa krajiny spoločnými marketingovými aktivitami prezentujú ako jeden celok pre geograficky vzdialené trhy pod značkou Discover Central Europe. Článok porovnáva vnímanie stredoeurópskeho regiónu z pohľadu vedných disciplín a z pohľadu cestovného ruchu. Výsledky ukazujú, že percepcia vnímania stredoeurópskeho priestoru je rozdielna. Z pohľadu vedných disciplín sú krajiny V4 predmetom skúmania v najväčšom rozsahu v ekonomických, politických a environmentálnych vedách. Pod pojmom stredná Európa je vnímaných 16 krajín. Z pohľadu touroperátorov ponúkajúcich zájazdy do strednej Európy ide len o krajiny V4, Nemecko a Rakúsko. Analýza produktového portfólia ukazuje, že ponuka itinerárov touroperátorov je nerovnomerná z pohľadu dĺžky pobytu v destináciách V4, pričom Slovensko predstavuje skôr tranzitnú krajinu.