Analýza výkonnosti vybraného podniku modernou metódou EVA - Sotáková, Kamila, 1996-
Úspech podnikania závisí od objektívnej analýzy, hodnotenia vlastných možností a výsledkov a prijímania správnych rozhodnutí. Úsilie o včasné rozpoznanie príčin nestability v podniku a schopnosť predchádzať ich prepuknutiu vedie k využívaniu nových metód finančnej analýzy. Tie sú považované za systém včasného varovania. V príspevku sme sa zamerali na hodnotenie výkonnosti podniku využitím modernej kvantitatívnej metódy EVA – kapitálový prístup. Forecast je metóda predikcie jednotlivých ukazovateľov, ktorú sme využili na kontrolu predikcie hodnotenia úspešnosti podniku do budúcna. Ishikawa diagram nám napomohol dospieť k záverom vplývajúcich podstatných príčin a faktorov na rast pridanej hodnoty (následok). Aplikovaním jednotlivých metód sme dosiahli naplnenie hlavného cieľa príspevku, ktorým je predikcia výkonnosti podniku za účelom zhodnotenia vplývajúcich faktor v rámci zvyšovania podnikovej výkonnosti.