Vízové zoznamy v kontexte vízovej politiky Európskej únie - Bocková, Lucia, 1978-
Príspevok má za cieľ analyzovať problematiku vízových zoznamov v kontexte spoločnej vízovej politiky Európskej únie v oblasti krátkodobých víz. V článku sa venujeme právnej úprave kritérií, na základe ktorých Európska únia rozhoduje o liberalizácii vízového režimu s konkrétnou treťou krajinou. Patria medzi nich nelegálne prisťahovalectvo, verejný poriadok a bezpečnosť, hospodárske výhody, vonkajšie vzťahy EÚ vrátane rešpektovania ľudských práv a základných slobôd, ako aj regionálna súdržnosť a reciprocita. Zároveň poukazujeme na zmeny vo vízových zoznamoch od roku 2001 až po súčasnosť. V závere sme dospeli k poznaniu, že vývoj zaraďovania nečlenských krajín na spoločné vízové zoznamy EÚ je dynamický a je ovplyvňovaný problémami v oblasti migrácie a bezpečnosti, hospodárskymi aspektmi a vonkajšími vzťahmi.