Napĺňanie cieľov Agendy 2030 udržateľného rozvoja na Slovensku - Bosák, Martin, 1967-
Zásady trvalo udržateľného rozvoja sa začali rozvíjať už v minulom storočí a zároveň sa začala vnímať zvýšená potreba ochrany životného prostredia a zachovania zdrojov pre budúce generácie. Napriek tomu implementácia týchto myšlienok nestačí. Z analýzy plnenia cieľov Agendy 2030 na Slovensku vyplýva, že z globálneho hľadiska dosahujeme uspokojivé výsledky, keďže sme v prvej dvadsiatke zo 165 porovnávaných krajín. V porovnaní s krajinami V4 to však vyzerá inak – pred Slovenskom je Česká republika a Poľsko a za Slovenskom je len Maďarsko. Z tohto pohľadu vyplýva, že umiestnenie Slovenska v rámci regiónu poukazuje na nevyužitý potenciál a potrebu dosiahnuť lepšie parametre viacerých cieľov Agendy 2030.