Afganská problematika v centre záujmu Uzbekistanu a Kazachstanu - Čech, Ľubomír, 1955-
Situácia v Islamskom emiráte Afganistan po opätovnom ovládnutí krajiny Talibanom nie je dobrá. Zatiaľ čo väčšina štátov zaujala k novému vedeniu odmietavý postoj, krajiny Strednej Ázie vidia riešenie afganskej problematiky inou optikou. Jej základom je súčasné opatrné hľadanie možností, ako Afganistanu pomôcť. Riešenie nevidia v jeho izolácii, ale v snahe nájsť priechodné možnosti krajine pomôcť v rámci vízie regionálnej spolupráce. Vízie, ktorá by mala nahradiť neprijateľné historické dedičstvo tzv. „Veľkej hry“ a ktorá by zaistila všetkým zúčastneným stabilitu a prosperitu v rámci fungovania súčasného sveta. Článok ukazuje, čo všetko v ostatnom čase pre takúto perspektívu urobili dve najsilnejšie krajiny stredoázijského regiónu. Analyzuje pozitívne výsledky uzbeckého a kazašského úsilia, ale upozorňuje aj na úskalia, ktoré ho sprevádzajú. Napriek tomu, že je ešte priskoro hovoriť o dlhodobom a efektívnom strategickom partnerstve medzi Uzbekistanom, Kazachstanom a Afganistanom, je dôležité, že práca na vytvorení tohto pomyselného trianglu sa začala.