Analýza konvergencie eko-inovačného indexu vybraných krajín EÚ - Štofová, Lenka, 1989-
Podpora inovácií v zmysle dosiahnutia ekonomického rastu, ako aj rastu zamestnanosti krajín patrí medzi základné ciele Agendy 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj. Tento cieľ je charakterizovaný úlohami, ktoré sa týkajú vybudovaním odolnej infraštruktúry, podpory inkluzívnej a udržateľnej industrializácie a podpory inovácií. Posudzovanie eko-inovačnej úrovne ekonomík krajín je už niekoľko rokov predmetom záujmu ekonomických teoretikov aj praktikov. Hlavným cieľom príspevku je posúdiť úroveň eko-inovácií vybraných členských štátov Európskej únie na základe kompozitného indexu s využitím premenných uvedených v stratégii Agenda 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj.