Overview of the Development of Radical Currents in Ukraine During the Years 2014 - 2022 - Dziura, Boris, 1976-
Článok prezentuje možné pozadie a vektory vývoja radikálnych politických síl na Ukrajine, predovšetkým v rokoch 2014–2022. Tento text treba chápať ako záver nášho výskumu, ktorý bol doteraz prezentovaný na rôznych konferenciách a publikáciách na Slovensku i v zahraničí v rokoch 2019–2022. Prezentuje korene a vývoj daného, veľmi špecifického politického fenoménu, ktorý sa po roku 2014 v podmienkach ukrajinskej vojenskej operácie: ATO (neskôr JFO) vyvíjal inak ako v prípade iných radikálnych hnutí vo svete, ktoré sú vždy svedomito potláčané štátnymi orgánmi. Ukrajinský boj za slobodu si vyžaduje použitie všetkých odhodlaných politických a vojenských síl, preto je celý koncipovaný ako analýza danej situácie s dôrazom na opísanie situácie a odhad vektora ďalšieho vývoja s využitím dostupných literárnych a internetových zdrojov a s porozumením pre dané zdroje.