Alternatívy získavania emisných kvót pre podnik a ich zobrazenie v účtovníctve - Manová, Eva, 1957-
Efektívnym prostriedkom pri znižovaní emisií v EÚ v súčasnosti sú emisné kvóty. Emisné kvóty sú kľúčové pre dosiahnutie budúcich emisných cieľov EÚ. V rámci systému EÚ obchodovania s emisiami, musia podniky na pokrytie svojich emisií oxidu uhličitého získať emisné kvóty. Ako bežná možnosť pre podniky je nákup týchto kvót na aukcii, alebo môžu byť podniku bezodplatne pridelené. Úžitková hodnota emisnej kvóty spočíva v úhrade špecifického druhu záväzku, ide teda o zvláštny druh platobného prostriedku, ktoré sú predmetom účtovania v zmysle právnej úpravy účtovníctva SR. Príspevok je zameraný na alternatívy získavania emisných kvót v súvislosti s ich zobrazením v účtovníctve.