Policy Reactions to COVID-19 in the Visegrád Four Countries - Csápai, Ádám, 1996-
Hneď ako boli zverejnené prvé správy o nákazách a nebezpečenstve novej pandémie COVID-19, očakávalo sa, že choroba bude mať obrovský ekonomický dopad. Táto práca skúma, ako krajiny Vyšehradskej štvorky reagovali na vírus. Hoci sa snažia spolupracovať, v tomto prípade existujú rozdiely v prijatých opatreniach. Analyzovali sme participatívny charakter balíka COVID-19 vlád štyroch krajín, ich dizajn a ciele. Okrem toho tento výskum skúma postoj úradov k preťaženým systémom zdravotnej starostlivosti, školstvu a biznisu. Maďarsko podporuje najmä podniky v domácom vlastníctve. Má tiež jedinečnú centrálnu banku, ktorá pôsobí nielen ako menová autorita, ale aj ako rozvojová banka. V Českej republike politika podporuje najmä veľké korporácie, ale silná je aj pracovná politika. To isté platí pre Slovensko, ktoré vyplácalo 80 % mzdy oprávnených zamestnancov, kým v Poľsku bola maximálna výška tejto dotácie len 50 % mzdy.