Sebaurčovacie právo národov a secesia z pohľadu medzinárodného práva - Hraníková Pyteľová, Klaudia, 1985-
Sebaurčovacie právo a inštitút secesie patria k neustále rozoberaným témam vo vede medzinárodného práva. Oba koncepty medzinárodného práva je možné spájať so vznikom nových štátov, a to na úkor pôvodných suverénnych celkov. Pre 20. storočie je charakteristické „štiepenie“ veľkých politických celkov, čo má nielen právne presahy do súčasnosti. Hlavným cieľom príspevku je prostredníctvom obsahovej analýzy sebaurčovacieho práva a otázok spojených so secesiou a zásadou uti possidetis načrtnúť hlavné prístupy k skúmanej problematike z medzinárodnoprávneho hľadiska.