Socioeconomic Determinants of Environmental Efficiency: The Case of the European Union - Lacko, Roman, 1988-
Hlavným cieľom štúdie je posúdiť a zhodnotiť modely sociálno-ekonomických determinantov environmentálnej efektívnosti v krajinách Európskej únie od roku 2010 do roku 2018. Implementuje sa dvojkroková analýza obalovania údajov s použitím predpokladu konštantných aj variabilných výnosov z rozsahu. Okrem toho sú prezentované výsledky modelu determinantov environmentálnej efektívnosti zo štyroch oblastí – turizmus, obehové hospodárstvo, využívanie energie a zdrojov a kvalita života. Na základe našich zistení možno konštatovať, že je potrebné rozvíjať koncept trvalo udržateľného cestovného ruchu, pretože enormný nárast zahraničných turistov poškodzuje environmentálnu efektívnosť. Taktiež je potrebné postupne transformovať ekonomiky na energeticky menej náročné smerom k znalostným ekonomikám.