Bariéry inovačných aktivít ako prekážky dosiahnutia cieľa stratégie Európa 2020 - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Cieľom príspevku je popísať bariéry inovačných aktivít podnikov z teoretického hľadiska a analyzovať a komparovať najväčšie bariéry inovujúcich a neinovujúcich podnikov na Slovensku a vo vybraných krajinách Európskej únie. Pre účely analýzy a komparácie sú využité údaje zo Štatistického úradu Slovenskej republiky a z Eurostat. Inovácie významným spôsobom ovplyvňujú konkurencieschopnosť podniku a prispievajú k upevňovaniu a zlepšovaniu pozície na trhu, avšak pri snahe presadiť niektorý z typov inovácií (produktové, procesné, marketingové a organizačné), mnohé podniky musia prekonať bariéry, ktoré ich brzdia v inovačnej aktivite. Viaceré z týchto bariér predstavovali v ostatných rokoch prekážky pri dosahovaní cieľov stratégie Európa 2020 v oblasti výskumu, vývoja a inovácií, čo spôsobilo pokles intenzity výskumu a vývoja vyjadrenej ako veľkosť výdavkov na výskumné a vývojové aktivity vo vzťahu k HDP, čím sa Európska únia vzdialila od pôvodnej cieľovej hodnoty vymedzenej v stratégii Európa 2020.