Podpora súkromných úspor na dôchodok ako jeden z cieľov Európskej Únie - Pastoráková, Erika, 1972-
V oblasti dôchodkových systémov patrí medzi ciele Európskej únie (EÚ) čo najväčšia diverzifikácia zdrojov slúžiacich sa na výplatu dôchodkov. Od nej sa očakáva zabezpečenie primeraných, bezpečných a udržateľných dôchodkov pre obyvateľov v členských krajinách EÚ. Nakoľko ide o nehomogénnu ekonomickú oblasť, keďže v dôchodkovej oblasti nedošlo k harmonizácii predpisov ani nastavení systémov, nemožno využiť rovnaký postup či jednotné pravidlá pre tvorbu individuálnych úspor na dôchodok. V príspevku poukazujeme na odlišnosti v súčasných nastaveniach dôchodkových systémov, a to aj na príklade Českej a Slovenskej republiky.