The Significance of Ratings in Business-to-Business Procurement - Delinová, Alena, 1973-
V procese obstarávania nerozhoduje len cena, ale aj ďalšie informácie na posúdenie celkovej užitočnosti požadovaného výrobku alebo služby. Súčasné vyjadrenia tvorcov politík alebo globálnych aktérov vyzývajú k vyššej dôvere a transparentnosti správania sa podnikov. Takéto informácie môžu obohatiť rozhodovanie o výbere najlepšej úžitkovej hodnoty. V príspevku sa realizoval experiment vo forme webovej simulácie tendrov, kde boli reálni manažéri obstarávania požiadaní, aby zoradili tri ponuky s rôznymi premennými – cena, interný rating, externý rating, interná lojalita, prítomnosť na trhu, finančné zdravie a úroveň spoločenskej zodpovednosti. Na základe našich výsledkov sa v prípade, že cena nebola významným faktorom pre rozhodovanie o obstarávaní, prejavil najväčší význam pri internom ratingu, čo svedčí o tom, že slovenské podniky sa viac spoliehajú na vlastné skúsenosti s konkrétnym dodávateľom a len v prípade absencie týchto informácií sa viac spoliehajú na podobné informácie z trhu ako na iné determinanty.