Factors Affecting Migration Destination Choices of International Migrant Workers in Slovakia - Beňová, Zuzana, 1996-
Cieľom príspevku je určiť hlavné ekonomické faktory, ktoré ovplyvňujú proces selektovania migrujúcich pracovníkov pri usadzovaní sa na Slovensku. Príspevok sa zaoberá alokáciou pracovných migrantov na Slovensku so zameraním na vzájomný vzťah medzi celkovým počtom pracovných migrantov a priemernou mzdou a počtom voľných pracovných miest v rokoch 2010 a 2020 v jednotlivých okresoch. Príspevok analyzuje aj domáci trh práce s dôrazom na vnútornú a zahraničnú pracovnú migráciu. Štúdia vychádza z teórií migrácie a procesu samovýberu. V práci sa pracuje s údajmi verejných inštitúcií na Slovensku, najmä Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Národnej banky Slovenska a Štatistického úradu SR. Na dosiahnutie cieľa sa používa Spearmanov koeficient a testuje sa jeho významnosť a lineárna regresia. Z výsledkov vyplýva, že korelácia medzi počtom pracovných migrantov v jednotlivých okresoch a počtom voľných pracovných miest bola silnejšia ako korelácia medzi počtom pracovných migrantov a výškou priemernej mzdy.