Dane a zdaňovanie nápojov sladených cukrom - Dolná, Mária, 1989-
Dane z cukru alebo dane z nápojov sladených cukrom sú už zavedené v 54 krajinách sveta a niekoľko miestnych jurisdikcií. Nadváha a obezita sú naliehavými globálnymi zdravotnými problémami. Vysoký príjem voľných cukrov a najmä nadmerná konzumácia cukrom sladených nápojov bola identifikovaná ako kľúčový faktor nadváhy. Nadváha a obezita súvisia so zvýšeným rizikom vzniku neprenosných chorôb vrátane cukrovky, kardiovaskulárnych chorôb, porúch pohybového aparátu a niektorých typov rakoviny. Spomedzi mnohých determinantov nadváhy a obezity sa cukrom sladeným nápojom venuje značná pozornosť ako cieľ prevencie. Medzi odporúčané predpisy potravinárskeho priemyslu v boji proti epidémii obezity patrí zdaňovanie sladkých nápojov. V tomto príspevku sa pozrieme aj na krajiny ako Nemecko, Brazília či Holandsko, kde v súčasnosti nie sú tieto dane súčasťou daňových politík krajín ale v prebiehajú diskusie o ich zavedení. Hlavným cieľom príspevku je ukázať na dôležitosť zdaňovania nápojov sladených cukrom ako významným činiteľom, ktorý ovplyvňuje ľudské zdravie v prepojení na tabakové výrobky.