Applying a Classification Tree to Identify Patterns Leading to VAT Gap Compliance - Sieber, Jakub, 1992-
Predložený príspevok využíva metódu strojového učenia – klasifikačný strom – algoritmus CHAID na identifikáciu vzorcov medzi medzerou DPH a skupinou nezávislých premenných. Výskum sa uskutočnil na 176 pozorovaniach v rokoch 2012 až 2019 na veľkej väčšine členských štátov Európskej únie. Výsledky ukazujú, že výpadok DPH má tendenciu byť nižší v krajinách s vyšším podielom verejných orgánov prístupných cez internet a tiež v krajinách, kde korupcia nie je vnímaná ako problém.