Welfare Migration - Kahanec, Martin, 1977-
Hypotéza, že migranti si vyberajú lokáciu na základe poskytovania sociálnych dávok v alternatívnych destináciách (tzv. turistika za blahobytom). Kapitola sumarizuje teoretické modely hypotézy blahobytného magnetu a skúma empirické dôkazy o migrácii vyvolanej blahobytom. Literatúra je v tejto veci nejednoznačná. Zatiaľ čo existujú teoretické argumenty, prečo by blahobyt mohol byť dôležitý pre migračné toky a niekoľko štúdií zistilo pozitívnu súvislosť medzi blahobytom a migráciou, iné štúdie nenašli žiadne účinky. Niektoré štúdie najmä ukazujú, že kontrola endogenity blahobytu v súvislosti medzi blahobytom a migráciou znižuje alebo eliminuje vplyv štedrosti blahobytu na imigráciu. Na druhej strane nedávne experimentálne štúdie demonštrujú určité účinky blahobytu na výber miesta u azylantov a utečencov. Kapitola dokazuje, že lepšia dostupnosť sociálnej pomoci pre prisťahovalcov je spojená s väčším prílevom prisťahovalcov. Celkovo v literatúre panuje zhoda v tom, že účinky blahobytu na migráciu sú relatívne malé v porovnaní s inými hybnými silami migrácie. Kapitola sa končí zdôraznením širších dôsledkov hypotézy blahobytného magnetu a poskytuje návod pre budúci výskum.