Chyby v účtovníctve a účtovnej závierke v podvojnom účtovníctve a ich oprava - Gášpárová, Eva
Vedenie účtovníctva a zostavenie účtovnej závierky vyžaduje značné pracovné úsilie a odborné znalosti. Podstatou účtovnej závierky je zistiť ku dňu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje stav majetku, záväzkov a vlastného imania účtovnej jednotky v peňažných jednotkách a v predpísanej štruktúre vyjadriť výsledok hospodárenia. Cieľom uzávierkových prác je zostaviť údaje do takej štruktúry, objemu a charakteru informácie, ktoré umožnia užívateľom závierky získať prehľad o majetku, záväzkoch, vlastnom imaní, výsledku hospodárenia a finančnej situácii účtovnej jednotky. Účelom uzávierkových prác je vykonať sumarizáciu bežného účtovníctva, vykonať inventarizáciu, zaúčtovať uzávierkové účtovné prípady a zostaviť účtovnú závierku.