Optimalizácia prepravnej siete EUSTREAM v rokoch 2005-2022 - Tóth, P.
Prepravný systém prevádzkovaný spoločnosťou EUSTREAM tvorí spoľahlivú súčasť európskej plynárenskej prepravnej infraštruktúry. Nielen desaťročia prevádzky, ale aj vývoj na trhu s plynom a nárast konkurencie trás však vyvolali potrebu modernizovať prepravnú sieť a zvýšiť jej prevádzkovú flexibilitu. Otázka optimálnej konfigurácie prepravného systému EUSTREAMU sa otvorila v roku 2005, a to z dôvodu zníženia maximálnej prepravnej kapacity po sprevádzkovaní nových konkurenčných plynovodov Nord Stream a súvisiaceho projektu Gazelle v Českej republike.