Realizácia projektov vyvolaných plynovou krízou - Lisý, L.
Obchodné vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorých vyhrotenie vyvolalo začiatkom roka 2006 obmedzenia dodávok a následne v januári 2009 úplné zastavenie dodávok zemného plynu skoro na 20 dní s vplyvom takmer na celú strednú a východnú Európu, tzv. plynová kríza, mali dosah aj na prepravu zemného plynu cez Slovensko. Ruská reputácia spoľahlivého dodávateľa a zároveň aj ukrajinská reputácia spoľahlivej tranzitnej krajiny pre zemný plyn do Európy boli vážne naštrbené. Výsledkom vzniknutej situácie bol tlak zákazníkov z európskych krajín na diverzifikáciu zdrojov a ciest zemného plynu.