Európa odchádza od ruského plynu, Slovensko má alternatívne dodávky - Jurkovič, Peter
Jedným z najvážnejších dôsledkov ruskej invázie na Ukrajinu sa stala európska energetická kríza v podobe znížených dodávok ruského plynu a rekordne vysokých cien energií. Tradičné energetické väzby medzi Ruskom a Európou, ktoré takým dramatickým spôsobom nepoznačilo ani geopolitické napätie počas studenej vojny, sa postupne pretŕhali. Istota, že z Ruska bude prúdiť cenovo dostupný ruský plyn, pilier konkurencieschopnosti dôležitých sektorov európskeho priemyslu a vykurovania domácností, sa rozplynula. Imperatívom pre Európsku úniu, vlády členských štátov a energetické firmy sa stala diverzifikácia dodávok a zabezpečenie alternatívy k ruskému zdroju.