Dodávky LNG do zemí střední Evropy - Kocůrek, M.
V marci roku 2022 sa vedúci predstavitelia EÚ na zasadnutí Európskej rady dohodli, že čo najskôr ukončia závislosť Európy na dovoze ruskej energie. V máji 2022 bol následne predložený podrobný plán REPowerEU, ktorý podporuje diverzifikáciu dodávok plynu pomocou LNG a odchod od ruského plynu najneskôr k roku 2027. Do krajín EÚ tak miera tento rok rekordné objemy skvapalneného plynu. Medzi jeho odberateľov sa po novom radia taktiež krajiny strednej Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky.