Remuneration of Employees as a Tool of Strategic Management of Human Resources - Joniaková, Zuzana, 1970-
Kompenzácia je kritickou funkciou riadenia ľudských zdrojov ktorý ovplyvňuje motiváciu jednotlivca pripojiť sa, učiť sa a zostať v spoločnosti. Je to tiež dôležitý nástroj na udržanie vysokej úrovne individuálneho výkonu a na podporu angažovanosti zamestnancov. Príspevok prezentuje výsledky troch prieskumov realizovaných v rokoch 2006 až 2013 a v roku 2019 v spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku. Podľa výsledkov výskumu je jasný trend profesionalizácie odmeňovania vo firmách, kde firmy vyvíjajú svoje systémy odmeňovania holisticky, v nadväznosti na firemné stratégie, ale ich prepojenie s firemnou kultúrou je nedostatočné (deklaruje to len 16 % skúmanej vzorky). Miera formalizácie odmeňovania sa znižuje, čo je dôsledkom potreby pružne reagovať na meniace sa podmienky, ale aj prejavom kultúry dôvery. Zvyšuje sa zapojenie líniových manažérov do procesov odmeňovania. Podniky sa snažia o komplexný a systémový prístup k odmeňovaniu, založený na princípe totálnej kompenzácie.