Competitiveness of the Visegrad Four in the Interpretation of the Image of Health - Faragó, Beatrix
Vyšehradské krajiny majú veľa podobností vďaka svojej podobnej historickej minulosti, kultúrnej podobnosti a územnej blízkosti. Poľsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko sú krajiny Vyšehradskej štvorky, ktoré idú rôznymi cestami rozvoja. Základy spolupráce Vyšehradskej štvorky predstavujú ciele, v ktorých môžu spoločne zvýšiť svoju ekonomickú a sociálnu konkurencieschopnosť v Európskej únii. Zdravie a jeho determinanty sú výnimočnou oblasťou spoločnosti, ktorá ovplyvňuje aj hospodárstvo a zohráva významnú úlohu v globálnej konkurencieschopnosti. Teória štúdie poukazuje na tieto štandardné smery, ukazovatele vývoja V4, ktoré určujú ich súčasné pozície. Cieľom výskumu je prezentovať zdravotný obraz veľkých a stredne veľkých miest V4 v porovnaní so stredne veľkým mestom vo vyšehradských mestách a vytvoriť tak medzi nimi poradie. Metodológia štúdie je na jednej strane sekundárnou analýzou údajov štatistickej centrálnej databázy veľkých miest a na druhej strane primárnym výskumom hodnotenia zdravotného obrazu úrovne centrálneho mesta.