What Affects the Financial Structure of Firms in the ICT Industry in Selected European Countries - Růčková, Petra
Spoločnosť počas svojho životného cyklu potrebuje rôzne množstvo finančných prostriedkov, ktoré môžu pochádzať od rôznych subjektov. Každá spoločnosť má špecifickú štruktúru zdrojov financovania s ohľadom na geografickú a odvetvovú príslušnosť. Veľkosť podniku má vplyv aj na štruktúru týchto zdrojov. Existuje množstvo determinantov, ktoré ovplyvňujú finančnú štruktúru, a preto nemožno nájsť univerzálne odporúčanie. Vďaka týmto skutočnostiam už vyše pol storočia vzniká stále viac výskumov. Nie je však možné zamerať sa na jednotlivé spoločnosti a porovnávať tak rôzne odvetvia a ekonomiky. Tento výskum rozširuje poznatky v odvetví informačných a telekomunikačných technológií v krajinách rozšírenej Vyšehradskej štvorky (V4 plus Rakúsko, Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko). Analyzované sú stredné a (veľmi) veľké spoločnosti v období rokov 2010–2018. Cieľom tohto výskumu je zistiť, či ziskovosť, likvidita, štruktúra aktív, miera rastu HDP, miera inflácie a referenčná úroková miera ovplyvňujú výšku celkového, dlhodobého a krátkodobého dlhu.