Historický vývoj agentúr dočasného zamestnávania - Horvat, Matej
Poskytovanie služieb zamestnanosti na trhu práce je čoraz komplexnejšie. Súčasný stav problematiky je pritom daný jej historickými súvislosťami. Štát pôvodne chcel sám poskytovať tieto služby, ale v mnohom zlyhával, keď nedokázal poskytnúť svojim občanom dostatočne kvalitné služby. Zlyhával však aj súkromný sektor, ktorý tieto služby často poskytoval za vysoké poplatky a za čo si vyslúžil kritiku a tiež nevyhnutnosť vytvorenia právnej regulácie. Súčasná právna úprava je tak daná predovšetkým Dohovormi a Odporúčaniami Medzinárodnej organizácie práce, ktoré sú zamerané na agentúrne zamestnávanie. Tento článok analyzuje historický vývoj agentúrneho zamestnávania od jeho počiatkov až do dnešného dňa, a to najmä prostredníctvom právnej úpravy Medzinárodnej organizácie práce, ktoré boli záväzné aj pre Slovenskú republiku.