Quantification of Economic, Ecological and Social Impacts of Climate Change in the EU - Špirková, Daniela
Článok sa zameriava na aktuálnu, naliehavú a veľmi diskutovanú globálnu otázku zmeny klímy, ktorej dopady sú rozsiahle a zahŕňajú široké spektrum odborných znalostí. Základ tvorí hodnotenie vzorky členských štátov Európskej únie pomocou kvantifikácie hrozieb a intenzity dvoch kľúčových faktorov. Hlavným cieľom tohto článku je zhodnotiť krajiny EÚ hodnotiacim nástrojom INFORM a poukázať na súvislosť medzi dopadmi zmeny klímy (environmentálne, sociálne a ekonomické) kvantifikované príslušnými hrozbami, ktoré predstavuje objem emisií a chudoba. V tomto výskume sme sa spoliehali na nový ukazovateľ hodnotenia indexu rizika INFORM, pretože predstavuje úplne nový, ale aj globálne použiteľný, spoľahlivý a transparentný nástroj na pochopenie rizika humanitárnych kríz a katastrof. Významné výsledky vykonanej kvantitatívnej analýzy naznačujú, že bezpečnostné riziko, chudoba a úroveň znečistenia pôsobia ako úzko prepojené oblasti. Dá sa očakávať, že nedávne zmeny (pandémia COVID-19, vojnový stav) budú znamenať, že tieto vplyvy budú naberať na intenzite.