The Globalisation, Sustainability and Spillover Profile of the European Union and Germany - Čiderová, Denisa, 1977-
Na vysvetlenie globalizácie a jej rôznych rozmerov, počas ktorých Európa zažila: impériá, dedičstvo, revolúcie emancipácie, zjednotenia, utópie a demokracie. Európska únia (EÚ) v roku 2021 oslavuje 60 rokov teórie ekonomickej integrácie a 70 rokov európskej integrácie v praxi. Od ratifikácie Lisabonskej zmluvy má EÚ medzinárodnú právnu spôsobilosť a v rámci svojho viacúrovňového riadenia postupuje zhora nadol v zmysle princípu subsidiarity voči globalizácii. Obidve globalizácie vo všeobecnosti, ako aj konkrétne EÚ, boli poháňané prelievaním.