Real Versus “Virtual” Economy: The Case of SADC and Virtual Water - Čiderová, Denisa, 1977-
Tri zo štyroch najväčších ekonomík sveta (Čína, USA, India, Japonsko) budú do roku 2050 ázijské. Najzávažnejšou výzvou, ktorej čelia rastúce mocnosti najmä v Ázii, je rastúca závažnosť obmedzení prírodných zdrojov, najmä pôdy a vody, ktoré nie sú ľahko prístupné technologickým riešeniam a ktoré (na rozdiel od energie) nemožno rozšíriť obchodom. Krajiny Juhoafrického rozvojového spoločenstva (SADC) disponujú prírodnými zdrojmi v rôznej miere – v stávke je bezpečnosť vody, pričom treba mať na pamäti, že niektorí členovia SADC čelia vodnému stresu.