The Emergence of the First Post-November System of Hungarian Political Parties in Slovakia - Mészárosová-Lampl, Zuzana
Takzvaný ponovembrový systém maďarských strán vo vtedajšom Česko-Slovensku vznikol po zmene politického systému v novembri 1989 a v prvých mesiacoch roku 1990. Tvorili ho tri politické subjekty: Maďarská nezávislá iniciatíva, Maďarské kresťanskodemokratické hnutie a hnutie Spolužitie. Hoci sa dištancovali od používania slova „strana“ vo svojom názve, skutočne išlo o politické strany, ktoré v prvých slobodných voľbách v júni 1990 vtedy kandidovali do parlamentu, reprezentujúc viac ako 500 000 člennú maďarskú komunitu na Slovensku. Autorka vo svojej štúdii opisuje mnohé doposiaľ neznáme okolnosti vzniku týchto strán. Okrem dobových dokumentov, mediálnych výstupov a iných zdrojov sa štúdia opiera aj o spomienkové rozhovory s predstaviteľmi strany.