The Evaluation of Environmental Taxes in Hungary and Slovakia - Gyurián, Norbert
Tento článok sa zaoberá environmentálnym vplyvom daní. Aktuálnosť témy je daná na jednej strane klimatickými zmenami, ktoré sa čoraz viac dostávajú do popredia, a na druhej strane vplyvom daní na ekonomiku, na ktoré sa výskum tiež zameriava. Prírodná, politická, ekonomická a v neposlednom rade aj pandémia v posledných rokoch čoraz viac upozorňujú ľudstvo a predstaviteľov štátov na dôležitosť ochrany životného prostredia. Cieľom našej štúdie je analyzovať opatrenia na ochranu životného prostredia a rozpočtovú úlohu daní vyberaných v Maďarsku a na Slovensku. V dôsledku toho sa na základe získaných výsledkov vyvodia závery a sformulujú sa návrhy. Výskum sa zameral na typy daní, ktoré priamo alebo nepriamo prispievajú k ochrane životného prostredia. Považujeme za dôležité predstaviť možné vplyvy rôznych druhov daní na ochranu životného prostredia, ako aj ich ekonomický význam. Teoretická časť príspevku je založená na vedeckých prácach. Výskum je založený na analýze sekundárnych zdrojov, predovšetkým údajov publikovaných úradmi Maďarska, Slovenska a Európskej únie. Analyzujeme vývoj pomeru environmentálnych daní vo vzťahu k celkovým daňovým príjmom a HDP, ako aj zmeny daňových príjmov z troch najvýznamnejších druhov environmentálnych daní od roku 2011 do roku 2020.