Developments of FDI for Slovakia and Hungary - Pásztóová, Vivien
Medzinárodný nákup a predaj zohráva kľúčovú úlohu vo vývoji svetového hospodárstva a krajín. Existuje niekoľko spôsobov, ako podporiť ekonomiku krajiny, napríklad prílevom kapitálu zo zahraničia. Okrem zvyšovania efektívnosti a konkurencieschopnosti prináša znalosti, kompetencie a technológie, ktoré v hostiteľskej krajine predtým neboli prítomné, a môžu pridať nové prvky do miestnej ekonomiky, čo im umožní posunúť sa nahor vo svojej rozvojovej trajektórii. V čase privatizácie boli zahraničné investície kľúčovým typom kapitálových investícií, keďže zohrávali úlohu v otázkach týkajúcich sa štruktúry trhu a rozvoja trhovej ekonomiky. Tak ako v mnohých iných ekonomikách, aj v slovenskej a maďarskej ekonomike, ktorá prechádzala zmenou režimu, zahraničné investície výrazne prispievajú k efektívnej ekonomickej zmene. Zahraničnými kapitálovými investíciami sa obe krajiny vydali na cestu ekonomického rozvoja a z prichádzajúcich kapitálových zdrojov pokračujú dodnes. Cieľom tejto štúdie je dozvedieť sa o teoretickom pozadí vplyvu PZI na krajiny. Okrem toho je cieľom príspevku porovnať medzinárodné vnímanie ekonomickej situácie Slovenska a Maďarska a preskúmať, ako sa zmenil prílev PZI v poslednom období v oboch krajinách.