Klasifikácia podnikov ťažobného priemyslu na základe implementácie Industry 4.0 - Richnák, Patrik, 1988-
Technologický pokrok spojený so štvrtou priemyselnou revolúciou spôsobuje rušivé zmeny, ktoré sa prejavujú na národnej, priemyselnej a podnikovej úrovni. Stratégia Industry 4.0 je hybnou silou štvrtej priemyselnej revolúcie, vyvíja sa exponenciálnym tempom a jej prijatie je nevyhnutné pre prežitie a konkurencieschopnosť podniku. Viditeľný pokrok vo využívaní technológií, systémov a procesov Industry 4.0 v zahraničí, o čom svedčia mnohé štúdie a výskumy, ktoré sa uskutočnili. V podmienkach podnikov na Slovensku je táto problematika stále neprebádaná. Z tohto dôvodu sa uskutočnil kvantitatívny výskum medzi podnikmi v baníckom priemysle, kde bolo zaradených 35 podnikov na základe implementácie Industry 4.0. Zámerom príspevku bolo určiť a vysvetliť koncepčný aparát, ktorý identifikuje Industry 4.0 na základe literárneho výskumu a zároveň prostredníctvom deskriptívnej štatistiky klasifikovať podniky banského priemyslu na Slovensku na základe výsledkov výskumu, ktorý anatomizuje aktuálny stav využívania Industry 4.0.